SINGLE POST

Lu Jong Healing Yoga: Tibetaanse wijsheid voor iedereen

August 21, 2016

 

 

 

 

Wist je dat Tibet een lange traditie kent van yogi’s en yogini’s? Ik was al lange tijd bekend met Indiase yogavormen, tot de dag dat iemand mij vertelde over Lu Jong, een Tibetaanse healing yoga. Zo kwam een nieuwe eeuwenoude practice op mijn pad.

 

 

De ontdekking van de 5 elementen

 

De eerste Lu Jong les die ik volgde was een totale verassing. Hoewel de lotushouding natuurlijk herkenbaar was, waren veel dingen nieuw voor me. We begonnen met een oefening om het ruimte element te activeren: ‘De Tibetaanse gans die water drinkt’ genaamd. Exotisch en een beetje gek, dacht ik toen. Daarna volgden oefeningen om de overige elementen te stimuleren in ons lichaam: aarde, wind, vuur en water. De kern van Lu Jong is het creëren van een innerlijke balans tussen die elementen en het opheffen van fysieke, mentale en energetische blokkades, werd mij verteld. Dat beloofde wat.

 

Hoewel ik in eerste instantie worstelde met de ademhaling (die anders is dan bij andere yogavormen) voelde ik mezelf tijdens die eerste les al een beetje openen. Vooral de oefening voor de longen was een bizarre ervaring: het was alsof er een oude, vieze filter werd vervangen in mijn longen.

Na een aantal workshops te hebben gevolgd raakte ik zó onder de indruk van zowel de bewegingen als de filosofie van Lu Jong dat ik besloot om de docentenopleiding te volgen bij teacher-trainer Mariette de Kroon. Ruim een jaar later heb ik mijn certificaat behaald bij de Tibetaanse Boeddhistische meester en arts Tulku Lobsang Rinpoche. En inmiddels geef ik groepslessen bij The Conscious ClubTula Yoga en Studio Resonance en ook privélessen op maat. 

 

 

 

Wat kan Lu Jong voor jou betekenen?

 

Lu Jong is gericht op een fysiek, mentaal en energetisch welzijn. Is alle yoga daar niet op gericht? Zeker waar, maar doordat Lu Jong diep geworteld is in het Tibetaanse Boeddhisme en de Tibetaanse geneeskunst kun je echt spreken van een holistische en helende aanpak.

 

Volgens de Tibetaanse visie hebben we een grof lichaam, een subtiel lichaam en een zeer subtiel lichaam. Hetzelfde onderscheid gaat op voor onze geest. Onze botten en spieren behoren bijvoorbeeld tot ons grove lichaam en de 5 zintuigen tot de grove geest. Chakra’s zijn een voorbeeld van het subtiele lichaam en op niveau van de subtiele geest hebben we het over gedachten en emoties. Op zéér subtiel niveau komen lichaam en geest samen. Dit is iets dat ervaren wordt door puur bewustzijn; het kan moeilijk ‘benoemd’ worden. Het gaat om een non-duale ervaring.

 

Maar wat betekent dit voor jou als je de Lu Jong serie uitvoert? Je kunt je practice beschouwen als een ontdekkingsreis waarbij je je bewustzijn van lichaam en geest langzamerhand vergroot. Met als doel gezondheid, geluk en helderheid. Wanneer we de eerste vijf oefeningen uitvoeren om de 5 elementen te activeren en te balanceren, merk je misschien dat je het uitdagend vindt om je evenwicht te houden tijdens het aarde element, of vliegen je gedachtes alle kant op bij het windelement. Als je nagaat waar het element op subtiel niveau mee verbonden is, ontstaat er een opening om naar binnen te keren. Het liefst zonder meteen een oordeel te vellen over je ervaring, want oordelen is in wezen blokkeren (wat we met Lu Jong juist proberen te voorkomen).

 

Elk element heeft zijn eigen kwaliteiten en energie die te herkennen zijn in de fysieke wereld, zoals de krachtige uitstraling van hoge bergen en de ‘flow’ van water. Maar ook in ons lichaam en de subjectieve wereld van onze geest zijn de elementen vertegenwoordigd. Zo is aarde gekoppeld aan kalmte en water aan onzelfzuchtigheid (of: niet-gehechtheid).

Vanuit het perspectief van de Tibetaanse geneeskunst werken we aan het balanceren van de elementen zodat we een sterk gestel krijgen, scherpe zintuigen en een verhoogd lichaamsbewustzijn. Op meer spiritueel niveau (aanhakend op de Boeddhistische leringen) proberen we de elementen te transformeren tot hun pure kwaliteiten. Zo wordt onze geest helderder, vrij van negatieve gedachten en emoties. We leren naar binnen kijken en te vertrouwen op onze innerlijke wijsheid. 

 

Ondanks dat deze yoga al eeuwen beoefend wordt door Tibetaanse monniken die in sterke verbinding met de natuurlijke elementen leven, geloof ik dat Lu Jong ook in onze stadse omgeving heel waardevol is. Door je te verbinden met je eigen unieke samenstelling van de elementen open je jezelf en kun je jezelf en de wereld om je heen ten volste ervaren. En dat ga je merken, en zien.
 

 

Lu Jong in Amsterdam

 

Ik laat je graag kennismaken met deze healing yoga die toegankelijk is voor iedereen, ongeacht leeftijd of ervaring. Check tijden en locaties hier.

 

 

PS: je hoeft geen Boeddhist te zijn om Lu Jong te ervaren. Zelf ben ik aan geen religie of stroming verbonden. I just love to explore!

 

 

 

 

 

Fritzi Ponse is gecertificeerd Lu Jong Healing Yoga docent in Amsterdam. Je kan lessen bij haar volgen op verschillende locaties in Amsterdam. Ze geeft ook privéles bij jou thuis, aangepast op jouw situatie en behoeftes. Haar missie is om op toegankelijke en nuchtere wijze jou kennis te laten maken met deze healing yoga. 

Lu Jong is heilzaam voor gezondheid en geluk en laat je van binnenuit stralen!

 

Volg Lu Jong ook via Facebook en Instagram.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                 

 

 

 

 

 

Lu Jong Healing Yoga

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload